Noutăți

iulie 17, 2024

Ventilația în grădinițe

Сe avem mai bun este pentru copii, nu-i așa? Cum puteți crea condiții bune în instituțiile în care copiii preșcolari stau toată ziua?

Să vorbim despre ventilația în grădinițe.

 

Microclimatul în instituțiile de învățământ preșcolar

 

Atunci când organizăm sistemul de ventilație în instituțiile de învățământ preșcolar, rezolvăm următoarele sarcini:

  • asigurarea temperaturii și umidității optime în încăperile în care se află copiii
  • organizarea schimbului complet de aer fără curenți de aer și schimbări de temperatură
  • crearea unui microclimat care nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea copiilor, nu le reduce activitatea și capacitatea mentală

DBN B.2.2-4:2018 „Instituții de învățământ preșcolar” specifică parametrii unui microclimat acceptabil pentru anumite spații ale grădinițelor.
Temperatura de proiectare pentru sălile de joacă și vestiare ale grupei de creșă este de 22°C, pentru grupa de juniori – 21°C, pentru grupele de mijloc și seniori – 20°C. Pentru dormitorul grupei de creșă – 21°C, pentru alte grupe – 19°C.
Pentru toaletele grupei de creșă – 22°C, pentru celelalte grupe – 20°C.
Pentru cantină – 16°C, sălile pentru muzică, educație fizică și jocuri – 19°C.
Pentru sala piscinei cu baie – 30°C, camera medicală – 22°C, sălile de fizioterapie și masaj – 25°C.
Pentru sălile de jocuri, vestiare, dormitoare, hale, schimbul de aer pe oră (alimentare și evacuare) trebuie să fie de 1,5.
Pentru piscină – hota 1. Pentru spălătorii (alimentare și evacuare) – 5.

În spațiile instituțiilor de învățământ preșcolar unde rata de schimb de aer este de 1,5 sau mai mult, proiectați ventilația de alimentare și evacuare cu inducție mecanică. Recuperarea este, de asemenea, recomandată pentru un astfel de sistem de ventilație.
Intrarea în încăperea de preparare a alimentelor poate fi realizată parțial din încăperile adiacente acesteia.
În cazul în care clădirea este situată într-o zonă periculoasă pentru radon, spălătoriile, dușurile și subsolurile sunt echipate cu mici ventilatoare axiale instalate în conducte de evacuare verticale.
Umiditatea relativă în spații este menținută la 40-60%. În același timp, trebuie amintit faptul că aerul uscat contribuie la răspândirea bolilor respiratorii.
Singurele excepții sunt spălătoriile și unitățile de servicii alimentare, unde poate fi de până la 70%.

 

De ce nu este permisă ventilația naturală în grădinițe?

 

Există multe cerințe privind ventilația în grădinițe.
Le putem îndeplini fără a instala echipamente de ventilație forțată?
În teorie, da. Dar există multe restricții care nu vor permite utilizarea ventilației naturale.

  • Ventilarea regulată este imposibilă în încăperile în care copiii sunt prezenți în mod constant. Curenții de aer pot provoca hipotermie și răspândirea bolilor respiratorii.
  • Ventilația în sezonul rece înseamnă pierdere de căldură, în timp ce în sezonul cald crește temperatura în cameră, ceea ce crește costul încălzirii și, respectiv, al răcirii.
  • Dacă ventilația nu este asigurată sau este insuficientă într-o cameră fără ventilație forțată, există riscul de răspândire a virușilor și alergiilor.
  • O scădere a nivelului de oxigen din aer duce la slăbiciune, letargie și o scădere a activității mentale și fizice a copiilor. De asemenea, afectează imunitatea copiilor.

Prin urmare, numai ventilația forțată, care permite un control clar al parametrilor, poate oferi un mediu sănătos pentru copii.

 

Echipamente de ventilație pentru grădinițe

 

La alegerea echipamentului de ventilație, se iau în considerare temperatura de proiectare în timpul iernii, rata de schimb a aerului, volumul de aer care intră și iese din cameră, umiditatea și dimensiunea fiecărei camere. De asemenea, se ia în considerare zona climatică în care este situată grădinița.
De asemenea, atunci când se aleg unitățile de ventilație, trebuie să se aibă grijă să se minimizeze consumul de energie.

Unitățile de tratare a aerului GreenSTR sunt cea mai bună alegere pentru instituțiile de îngrijire a copiilor. Această serie este utilizată în multe instituții de învățământ, atât publice, cât și private, cum ar fi grădinița Respublika din Kiev.

 

Care sunt avantajele GreenSTR?

  • Eficiența energetică – obținută prin componente, în special prin motoarele și rotoarele EC. Însă recuperatorul joacă cel mai important rol, reducând consumul de energie cu până la 80%.
  • Automatizarea este în curs de dezvoltare pentru fiecare unitate. Aceasta va permite ca echipamentul să fie operat cu eficiență maximă.
  • Proiectarea personalizată este disponibilă pentru utilizatori – această caracteristică le permite să rezolve probleme de inginerie de cea mai mare complexitate.
  • O opțiune suplimentară este echiparea sistemului cu o pompă de căldură, care va asigura încălzirea și răcirea aerului de alimentare, rezolvând astfel în mod cuprinzător problema ventilației, încălzirii și climatizării.

 

În plus, instituțiile pentru copii pot instala unități din seria SlimSTR (unitate de alimentare și evacuare montată pe tavan cu recuperator), SkySTR (unitate compactă suspendată), ventilatoare, regulatoare și echipamente pentru conducte.