Noutăți

iunie 19, 2024

Grile de ventilație: varietăți

Orificiile de ventilație din încăperi nu pot fi lăsate așa cum sunt – acestea trebuie acoperite cu grile. Experții disting zeci de tipuri de grile de ventilație – această informație trebuie luată în considerare în momentul alegerii.

Locația și destinația Modulele de ventilație (grilele) sunt instalate pe conductele de evacuare și intrare a aerului. Grilele sunt diferențiate în funcție de locația instalării – exteriorul clădirii, interiorul sau între camere.

Principalul rol al grilelor exterioare este protecția sistemului de ventilație împotriva gunoaielor, animalelor și insectelor. Aceste grile sunt amplasate în afara clădirii și sunt expuse condițiilor nefavorabile. Ele sunt afectate de fluctuațiile de temperatură, radiația solară, ploaie, zăpadă, deteriorări mecanice. Materialul din care sunt fabricate trebuie să reziste tuturor acestor condiții. Cel mai adesea, aceste grile sunt fabricate din aluminiu – un metal rezistent, ușor și rezistent la coroziune. Forma grilelor exterioare depinde de forma conductei de aer – fie pătrată, fie rotundă. De asemenea, ele sunt prevăzute cu jaluzele.

Cele interioare sunt amplasate în interiorul încăperii, iar materialul din care sunt fabricate poate fi nu numai metal, ci și plastic sau lemn, deoarece nu sunt supuse unor condiții de mediu active sau încărcărilor speciale. Aceste grile direcționează fluxurile de aer și au o funcție decorativă. Cele mai frecvente grile interioare sunt dreptunghiulare sau pătrate, dar pot fi și rotunde. Pentru a regla volumul și direcția fluxului de aer, acestea sunt prevăzute cu jaluzele speciale. Jaluzelele pot fi verticale sau orizontale, mobile sau fixe.

Cele interconectate (de trecere) sunt necesare pentru a asigura circulația liberă a aerului din cameră în cameră. Sunt montate în partea inferioară a pereților sau a ușilor. De asemenea, grilele sunt împărțite în funcție de locația și destinația directă, inclusiv pe perete, pe tavan, pe podea, în subsol, fațadă, ușă.

Produsele de interior pentru perete și tavan se disting prin greutate redusă. Cele de podea sunt folosite pentru a aduce aer proaspăt în partea de jos a încăperii. Se disting prin caracteristici de rezistență superioară și rezistență la uzură față de cele de perete și tavan. Cele de ușă asigură o circulație corectă a fluxului de aer și absența curentului. Pe cutie sunt montate de obicei o singură piesă lungă sau mai multe piese pătrate sau rotunde. Cele de fațadă sunt folosite în principal în poduri sau mansarde. Au o margine largă și contribuie la schimbul corect de aer în partea superioară a casei. Cele de subsol asigură o ventilație naturală corectă a subsolurilor și protejează eficient evacuarea aerului împotriva pătrunderii rozătoarelor și a dăunătorilor mici.

Materialul În condițiile moderne, producătorii pot fabrica module de ventilație dintr-o varietate de materiale. Plasticul, lemnul, aluminiul sau oțelul, ipsosul, metalele prețioase – dacă aveți dorința, puteți găsi orice ofertă. Cu toate acestea, materialele „exotice” au dezavantajele lor și adesea nu sunt practice în utilizare.

De exemplu, grilele din lemn sunt considerate naturale și ecologice. Dar ele sunt potrivite pentru utilizare în încăperi cu nivel optim de umiditate, necesită prelucrare specifică și își pierd rapid proprietățile estetice fără aceasta.

Cele din plastic sunt ușoare, astfel că pot fi instalate pe pereți din gips-carton. Cu toate acestea, modulele din plastic au tendința de a se îngălbeni și decolora, au o rezistență și rezistență la căldură insuficiente. Din acest motiv, de obicei nu sunt folosite în exterior.

Grilele din aluminiu sau oțel sunt ideale pentru instalarea în exterior. Acestea au un strat anodizat anticoroziv, sunt rezistente la umiditate, rezistente la radiația solară, rezistente la presiunea intensă a aerului și alte acțiuni ale mediului exterior agresiv.

Grilele din ipsos, ceramică, metale prețioase (cum ar fi alama, bronzul, cuprul etc.) sunt de obicei fabricate la comandă pentru interioare specifice. Dacă ați decis să alegeți un material non-standard – consultați specialiștii pentru a vă asigura că grila respectivă își va îndeplini funcțiile corect și va păstra aspectul atractiv pe termen lung.

Forma și construcția În funcție de caracteristicile construcției de bază, grilele de ventilație sunt diferențiate în grile staționare (fixe), reglabile, inerțiale, cu clapete, fante și decorative.

Cele staționare sunt cel mai răspândit tip. Acestea au o configurație simplă, care asigură fiabilitatea, durabilitatea și stabilitatea în utilizare.

Cele reglabile sunt echipate cu lamele mobile de tip jaluzea. Ele nu numai că protejează sistemul împotriva pătrunderii elementelor străine din exterior, dar oferă și posibilitatea de a controla fluxul de aer la discreția proprie.

Cele inerțiale sunt echipate cu lamele mobile. Ele se deschid/închid automat, reacționând la viteza aerului.

Grilele de ventilație cu clapetă inversă (sau cu clapetă) permit reglarea reducerii/măririi secțiunii transversale a conductei principale. Acestea sunt potrivite pentru bucătării, băi, camere de baie. Când sistemul nu este activ, clapeta împiedică pătrunderea pufului, gunoiului, insectelor și fragmentelor de praf în interior.

Grilele cu fante sunt destinate pentru distribuirea uniformă a aerului în spații mari și încăperi de dimensiuni mari. Ele sunt compacte, ușor de instalat și discrete.

Funcția grilelor decorative este evidentă din nume. Ele sunt alese în primul rând pentru aspectul lor exterior.

Pe piață există o varietate de forme de cadre pentru grile: poligonale, rotunde, ovale, romboidale, pătrate, dreptunghiulare. Plăcile grilei pot avea, de asemenea, diferite caracteristici de formă și pot fi monocromatice sau multirânduri, lineare, radiale, perforate, gravitaționale etc. Dacă merită să alegeți o formă complexă – acest lucru este decis de dvs., iar noi vă putem oferi consultanță profesională. Aerostar vine în întâmpinarea clienților și poate produce grile în dimensiuni, forme și funcționalități dorite de dvs.