Noutăți
iulie 17, 2024
Protecția împotriva incendiilor și supapele de evacuare a fumului. Cum să asigurați siguranța în caz de incendiu
Un incendiu este o situație de urgență care scoate la iveală toate greșelile de proiectare și echipament. Sarcina fiecărui proiectant este de a pregăti clădirea pentru orice urgență.
Protecția împotriva incendiilor a clădirilor și structurilor implică utilizarea unui set de măsuri și echipamente speciale – elemente tehnice de protecție împotriva incendiilor. Astfel de echipamente includ evacuarea fumului și supapele de protecție împotriva incendiilor.
Este demn de remarcat faptul că, în cazul unui incendiu, nu numai focul deschis reprezintă un pericol – răspândirea fumului amenință grav viața și sănătatea oamenilor.
Amortizoarele de fum elimină produsele volatile de ardere din spațiile protejate, căile de evacuare, scările și holurile. De asemenea, acestea asigură aer proaspăt pe scări și în puțurile lifturilor, limitează intrarea fumului în conductele de ventilație și răspândirea substanțelor toxice eliberate în timpul unui incendiu în alte încăperi în care nu există foc.
Tipuri de supape de protecție împotriva incendiilor și de evacuare a fumului
Există mai multe tipuri de dispozitive tehnice care împiedică focul deschis, expunerea la căldură intensă și pătrunderea gazelor fierbinți de ardere în încăperile adiacente:
Normal deschisă – se închide atunci când începe un incendiu într-o încăpere deservită de sistemul de ventilație. O astfel de supapă ignifugă este utilizată ca parte a diferitelor sisteme de ventilație, unități locale de evacuare a gazelor arse și de climatizare interioară. Destul de des, acest tip cel mai comun este numit supapă ignifugă, care corespunde funcției sale principale.
În mod normal închisă – se deschide în timpul unui incendiu. Este destinat utilizării ca parte a sistemelor de ventilație a fumului sau generale.
Cu dublu efect – se deschide în condiții normale, se închide când apare un incendiu. Se deschide după stingerea incendiului pentru a permite îndepărtarea din încăpere a produselor volatile de ardere, a suspensiilor de pulbere, a gazelor, a aerosolilor dacă incendiul a fost stins cu un agent de stingere cu astfel de agenți de stingere.
Amortizoarele de fum sunt amortizoare normal închise care au o limită de rezistență la foc numai în ceea ce privește caracteristica E, adică pierderea de densitate. Acestea sunt proiectate pentru a fi instalate în orificiile de ventilație atât ale puțurilor de evacuare verticale ale sistemelor de evacuare a fumului, cât și pe conductele de aer rezistente la foc care se ramifică din puțurile de fum.
Universal (KPU) este conceput pentru a bloca automat fluxul de flăcări și gaze de ardere încălzite care se răspândesc prin conductele și canalele de ventilație atât în unitățile de schimb general, cât și în sistemele de evacuare a fumului.
Automată este cea mai comună opțiune, permițând operarea de la distanță a acestor echipamente fără participarea personalului, etanșarea fiabilă și separarea compartimentelor și camerelor de incendiu în cazul unui incendiu în unul dintre ele.Versiunea inversă este proiectată pentru a fi instalată în apropierea ventilatoarelor sistemelor de protecție împotriva fumului de alimentare pentru a le proteja.
Carcasele supapelor ignifuge sunt disponibile în două versiuni – pentru amplasarea acționatorului intern și extern.
Acestea pot fi cu secțiune pătrată, rotundă sau dreptunghiulară. Sunt fabricate din aliaje metalice rezistente la coroziune sau din oțel galvanizat. Acestea au o flanșă sau două elemente de conectare pentru montarea în conductă. În interiorul corpului există clapete cu design rotativ.
Pentru a asigura limita de rezistență la efectele fluxului de foc care se poate propaga prin conducta și canalul de ventilație, clapeta și pereții corpului sunt tratați cu acoperiri și vopsele rezistente la căldură.
Actuatorul poate fi cu arc, electromagnetic sau electromecanic. Actuatorul poate fi controlat de la distanță sau automat. În majoritatea cazurilor, ca sistem de inducție externă, se utilizează instalații APS cu detectoare de incendiu de căldură, gaz, fum, capabile să detecteze fumatul, stadiul inițial al aprinderii materiei organice.
Instalarea de supape
Eficacitatea protecției unei clădiri împotriva fumului depinde, printre altele, de calitatea instalării clapetelor antifoc. Acestea sunt utilizate în sistemele de încălzire, ventilație (inclusiv TVA) și aer condiționat.
- Amortizoarele normal deschise pot fi instalate în conductele de aer, în puțuri și în conductele de ventilație care conduc la spații în care tehnologia de producție sau substanțele stocate acolo nu permit formarea de amestecuri explozive de gaze, praf și vapori-aer.
- Se recomandă instalarea clapetelor antifoc normal închise în clădirile în care nu sunt depozitate substanțe care pot forma amestecuri explozive.
- Amortizoarele de incendiu ventilate se montează pe partea exterioară a conductei de ventilație, astfel încât amortizorul să se afle în interiorul conductei, iar actuatoarele – placa de montare, actuatoarele de putere, terminalul de contact – pe partea exterioară.
La instalarea unui clapetă de incendiu, un specialist poate utiliza una dintre cele trei scheme de instalare:
- în deschiderea din perete în care este condusă conducta de aer. Alegerea acestei metode este recomandabilă numai dacă pereții despărțitori au limite standardizate de rezistență la foc;
- în conducta de aer la o anumită distanță de perete. Atunci când se alege această opțiune, este necesar să se consolideze zona dintre dispozitiv și perete și să se verifice dacă limita sa de rezistență la foc nu este mai mică decât cea a structurii clădirii sau a supapei;
- instalare fără conductă direct în deschiderea peretelui.
Amortizoarele de incendiu pentru sistemele de ventilație trebuie să fie instalate în conformitate cu următoarele cerințe
- nivelul de rezistență la foc al dispozitivelor și al structurii clădirii trebuie să corespundă reciproc;
- la calcularea dimensiunilor deschiderii pentru instalarea supapei, este necesar să se utilizeze datele din documentație pentru a evita jocul și vibrațiile;
- actuatorul electric trebuie să fie amplasat pe partea opusă sursei de aprindere prevăzute;
- în cazul existenței unui spațiu liber între corpul supapei și pereții structurii, gaura trebuie umplută cu compus refractar (soluția care a ajuns pe mecanismele mobile ale actuatorului electric trebuie îndepărtată imediat);
- în locul în care se potrivește clapeta, perimetrul este lipit cu bandă termorezistentă, care se dilată sub influența temperaturii ridicate și, astfel, etanșează rosturile;
- în caz de incendiu, clapeta este dezactivată și reactivată numai după ce clădirea este repornită.