Noutăți

iulie 17, 2024

Ventilarea în producția alimentară

Funcțiile de ventilație în fabricile de prelucrare a alimentelor

Funcțiile de ventilație în diferite instalații sunt aproximativ aceleași. Cu toate acestea, varietatea factorilor care determină stabilitatea muncii în fabricile de prelucrare a alimentelor face necesară acordarea unei atenții speciale acestui aspect.

Sistemul de ventilație trebuie să îndeplinească următoarele sarcini:

  • să asigure schimbul de aer și parametrii de calitate a aerului în conformitate cu condițiile sanitare și epidemiologice, să mențină stabilitatea proceselor de producție și să asigure
  • calitatea produselor fabricate;
  • să prevină impactul negativ al proceselor tehnologice asupra mediului – poluarea prin fum, gaze sau mirosuri
    pentru a preveni poluarea aerului în instalațiile de producție cu dioxid de carbon, praf, mirosuri, gaze, vapori, care pot afecta negativ confortul angajaților.

Proiectarea ventilației la întreprinderile din industria alimentară

Industria alimentară include nu numai instalații de producție la scară largă, cum ar fi fabricile de produse lactate sau de prelucrare a cărnii, morile de făină și zahăr, ci și întreprinderi de catering (restaurante, cafenele, cantine etc.).

Această diversitate necesită o abordare individuală a fiecărui proiect.

În orice unitate de producție, există o încăpere cu cerințe de ventilație diferite.

În zonele de lucru – hale de producție, se procesează carne, lapte, fructe și legume, se coace pâine etc.

Depozitele mențin condițiile pentru depozitarea produselor alimentare, a produselor semifabricate și a materiilor prime care sunt utilizate pentru producția alimentară.

Întreprinderile pot avea săli de servicii și de comerț unde vin vizitatori. În apropiere pot fi amplasate bucătării de restaurante, cafenele, pentru producția de preparate culinare.

Camere tehnice suplimentare sunt alocate pentru amplasarea echipamentelor electrice, a dispozitivelor de încălzire, a unităților de ventilație și a mașinilor frigorifice.

De asemenea, la întreprinderi există întotdeauna camere de serviciu și administrative.

Parametrii de ventilație pentru diferite zone ale întreprinderilor de producție alimentară sunt definiți în DBN B.2.2-25:2009 Case și clădiri Întreprinderi alimentare (Restaurante) și DBN D.2.3-28-99 (M 28) Echipamente ale întreprinderilor din industria alimentară.

Ce trebuie reținut la calcularea ventilației în zonele de lucru (hale de producție)?

Compoziția și puritatea aerului sunt menținute în conformitate cu cerințele de igienă necesare pentru fabricarea produselor alimentare.

De exemplu, dezinfecția este deosebit de importantă în fabricile de prelucrare a cărnii.

Trebuie reținut faptul că, odată ce a fost instalat un sistem de ventilație într-o fabrică de prelucrare a alimentelor, componentele acestuia sunt curățate și dezinfectate cel puțin o dată pe an.

Trebuie luate măsuri pentru eliminarea sau neutralizarea aerului contaminat.

O evacuare eficientă trebuie să învingă vaporii de solvenți din fabricile de ulei și grăsimi, praful de făină sau zahăr din fabricile de zahăr și panificație, dioxidul de carbon produs activ în fabricile de bere și vin, solvenții, dioxidul de carbon și alți compuși emiși în timpul proceselor de producție din fabricile de conserve.

De exemplu, 9000 mg/m³ CO2 este permis în hala de fermentare, în brutării conținutul de monoxid de carbon (CO) nu trebuie să depășească 20 mg/m³.

După cum s-a menționat deja – ventilația trebuie să prevină impactul negativ al producției asupra mediului. În acest scop, aerul evacuat în atmosferă este ozonizat și dezinfectat.

Disiparea căldurii și a umidității este o altă problemă în fabricile de prelucrare a alimentelor. Trebuie identificate sursele acestora și trebuie asigurată eliminarea eficientă a căldurii și umidității.

Menținerea atentă a temperaturii și umidității este importantă în producția de brânză și alte produse lactate. Brânzeturile sunt maturate în camere speciale cu aer condiționat și cu un schimb de aer adecvat.

În halele de producție a produselor lactate, sistemul de ventilație menține compoziția aerului, temperatura și umiditatea pentru a preveni condensarea.

Ventilația trebuie să îndeplinească cerințele de siguranță împotriva incendiilor și exploziilor. O atenție deosebită este acordată acestui aspect în magazinele în care se produc făină, cereale, zahăr, unt, ulei și grăsimi.

De exemplu, instalațiile de producție a untului și margarinei au nevoie de aspiratoare locale cu protecție eficientă împotriva exploziilor și incendiilor, acces pentru igienizare și întreținere de rutină a diferitelor zone de lucru.

Zonarea adecvată în fabricile de prelucrare a alimentelor include măsuri precum crearea unor diferențe de presiune, de alimentare și de evacuare pentru a preveni trecerea aerului contaminat dintr-o încăpere în alta, localizarea zonelor de contaminare, instalarea de perdele de aer în deschideri și pasaje pentru a separa zonele individuale și a preveni condensul.

De exemplu, în instalațiile de producție a zahărului și acidului citric, concentrația de vapori de apă, praf, căldură și gaze nocive crește în anumite etape.

Instalarea de hote de evacuare locale, umbrele și adăposturi în anumite zone ajută la localizarea zonelor de poluare a aerului.

Sistemul de ventilație este selectat în funcție de aceste cerințe:

  • Capacitatea de alimentare, evacuare și schimb total de aer.
  • Capacitatea de tratare a aerului (răcire, încălzire, curățare, dezumidificare, umidificare).
  • Siguranța împotriva incendiilor și exploziilor.
  • Parametrii externi – în special dimensiunile. Nu este întotdeauna posibil să instalați o unitate potrivită pentru alți indicatori la un anumit loc de producție.

În funcție de obiect, sistemul de ventilație poate fi organizat conform uneia dintre următoarele scheme sau combinării lor (lista este inepuizabilă, inginerii pot aplica și alte soluții):

  • Ventilația locală prin evacuare asigură îndepărtarea rapidă a contaminanților din zonele cu probleme – poate fi realizată prin hote, aspirație, aspirație. De exemplu, aspirația este o metodă eficientă de extragere a prafului de cereale și făină.
  • Ventilația de alimentare locală asigură un aflux de aer proaspăt.
  • Ventilația de proces creează un aport de aer proaspăt pentru a răci o anumită zonă de proces sau pentru a elimina aerul contaminat din aceasta;
  • În cele din urmă, ventilația generală de schimb este de obicei reprezentată de un sistem de ventilație de alimentare și evacuare sau, separat, de ventilație de alimentare sau evacuare.
  • În acest caz, sursele de contaminanți sunt distribuite uniform, iar acești contaminanți sunt evacuați uniform.