Noutăți

iulie 17, 2024

Ventilația în depozite: ce trebuie să luați în considerare și ce echipament să alegeți

Depozitele fac parte din multe clădiri. Centrele comerciale și magazinele, restaurantele și cantinele, facilitățile industriale, instituțiile medicale și educaționale au toate zone de depozitare.

Atât încăperile individuale, cât și depozitele mari necesită ventilație de înaltă calitate.

Sarcina principală a sistemului de ventilație este de a crea un mediu pentru conservarea produselor și a bunurilor materiale.

Cum să organizați ventilația într-un depozit?

Ventilația în depozite trebuie să ia în considerare următorii factori:

  • Tipul de depozit: în funcție de industria logistică, funcțiile îndeplinite de depozit, gradul de mecanizare, caracteristicile tehnice, clasele etc.
  • Respectarea condițiilor de depozitare a calității și a duratei de valabilitate a anumitor produse – temperatură, umiditate relativă, mobilitate a aerului. Același depozit poate conține
  • produse depozitate în condiții diferite, ceea ce complică caracteristicile de proiectare ale sistemului de ventilație.
  • caracteristicile constructive ale clădirii (tipul acoperișului, pereții etc.)Organizarea depozitării, inclusiv înălțimea rafturilor, transportul și întreținerea depozitului.
  • Lipsa de spațiu liber în depozite din cauza numărului mare de echipamente, rafturi, produse și, în acest sens, afectarea schimbului de aer și apariția unei „zone de stagnare”.

La proiectarea unui sistem de ventilație într-un depozit, se utilizează documentul de reglementare SNiP 2.11.01-85 Clădiri de depozitare.

Acesta reglementează indicatorii de umiditate, rata de mișcare a aerului și temperatura.

Conform acestor standarde, rata de schimb a aerului pentru depozitele cu destinație generală este 1. Astfel, aerul din depozite ar trebui să fie complet reînnoit cel puțin o dată într-o oră.

Raportul ar trebui recalculat în sus dacă depozitul are multe utilaje, vopsele și lacuri, textile, medicamente etc.

Depozitele sunt diverse, iar proiectanții pot decide dacă este recomandabil să utilizeze ventilația generală prin schimb, prin conducte, fără conducte, mecanică, locală sau naturală.

În multe cazuri, sistemul de ventilație al unui depozit mare se poate baza pe un sistem de ventilație de alimentare și evacuare. Dacă este echipat cu un recuperator, acesta va economisi energie și va utiliza o parte din căldura eliminată pentru încălzire.

Ventilația de alimentare asigură furnizarea de aer curat. Ventilația de evacuare elimină aerul evacuat.

Una dintre instalațiile noastre, Centrul logistic Epicentre K (Kalynivka, regiunea Kiev), are o unitate de alimentare și evacuare Aerostar GreenSTR.

GreenSTR este o soluție cu adevărat eficientă din punct de vedere energetic pentru spațiile mari, deoarece economisește până la 88% din energie datorită motoarelor sale de recuperare și EC. Carcasa rezistentă la coroziune cu panouri sandwich asigură durabilitatea unității în diferitele condiții care pot fi create în depozite pentru conservarea produselor. Unitățile sunt echipate cu filtre modulare (cu buzunar sau casetă) – clasa de curățare ISO 16890: grosieră.

Ventilația de alimentare și evacuare este completată de echipamente suplimentare care vor încălzi, răci, dezumidifica sau umidifica aerul.

Răcitoarele pot fi utilizate pentru condiționarea aerului.

Răcitoarele Alpenta se caracterizează prin eficiență energetică sporită și eficiență și reduc costurile de exploatare. Alpenta utilizează agent frigorific ecologic. Este compact, ceea ce este important pentru instalațiile cu lipsă de spațiu.

Unitatea are un strat anti-coroziune de înaltă calitate și o izolare termică și fonică îmbunătățită.

Aerostar oferă, de asemenea, echipamente pentru conducte de înaltă calitate. Ventilatoarele, inclusiv ventilatoarele de acoperiș, asigură în mod eficient alimentarea sau evacuarea aerului.

Regulatoarele sunt concepute pentru a menține o cantitate stabilită de aer în sistemele cu debit de aer variabil. Încălzitoarele electrice și de apă sunt utilizate pentru încălzirea aerului în sistemele cu conducte, iar răcitoarele cu apă și freon sunt utilizate pentru răcire.

O varietate de funcționalități pentru sistemele de conducte este furnizată de filtre cu buzunar și casete, recuperatoare, clapete, unități de amestecare, inserții flexibile, amortizoare de zgomot, camere de amestecare și supape.

Uscătoarele de aer rotative cu adsorbție DryStar pot fi utilizate separat sau în combinație cu o unitate de tratare a aerului. Este soluția optimă atunci când nivelurile de umiditate trebuie să fie controlate într-un depozit, de exemplu la depozitarea materialelor higroscopice și a solidelor în vrac.

DryStar poate fi integrat cu ușurință în sistemul de control al instalației.

Perdelele de aer WallStar sunt instalate în depozite, hangare, spații industriale și alte spații cu porți de intrare.

Perdelele sunt concepute pentru a proteja deschiderile porții de aerul rece de pe stradă. Acestea sunt instalate în interior, pe partea laterală sau deasupra porții de intrare.

Balamalele sunt o structură prefabricată bazată pe elemente de canal dreptunghiulare.

Acestea sunt livrate dezasamblate, cu elemente adaptate pentru o instalare rapidă și ușoară.

Gama include perdele de aer fără încălzitor, cu un încălzitor de apă sau electric.

Un aspect important pentru proiectanți este alegerea sistemelor de automatizare și control. Adesea, lipsa de spațiu din depozite necesită o ventilație care nu numai că funcționează fără probleme, dar poate fi și controlată de la distanță.

Majoritatea instalațiilor Aerostar Group pot fi controlate de la distanță cu ajutorul aplicației Aerostar. Această aplicație vă permite să gestionați toate instalațiile dintr-o instalație mare sau din mai multe instalații și puteți personaliza interfața în funcție de nevoile dvs. prin selectarea funcțiilor prioritare și mai puțin importante.