Noutăți

iulie 17, 2024

Ventilația în hoteluri

Hotelurile sunt o parte importantă a infrastructurii fiecărui oraș, în special a unei destinații turistice.
În același timp, afacerea hotelieră este una dintre cele mai sensibile în carantină, iar facilitățile problematice sunt primele care sunt afectate.

 

Cum vă puteți face hotelul competitiv în orice situație? În primul rând, aveți grijă de confort. Ventilația ar trebui să fie întotdeauna prioritatea numărul unu pentru proprietarii de hoteluri.

 

Ventilația în hoteluri: cerințe de proiectare

 

Cerințele generale pentru ventilația hotelurilor sunt stabilite în DBN Clădiri și construcții Hoteluri DBN B.2.2-20:2008 și edițiile ulterioare.
Un hotel este un complex de spații.

Hotelurile includ diverse grupuri de spații, în special

  • numărul de camere (spații rezidențiale);
  • recepție și hol (lobby);
  • săli de conferință, săli de reuniune, birouri;
  • zonă de catering (restaurant, cafenea, sală de mese);
  • zonă de fitness și recreere (sală de gimnastică, spa, piscină);
  • dependințe (terase, zone de grătar etc.);
  • exploatare și servicii de afaceri (birouri ale departamentelor hoteliere, spații tehnice).

 

 

Încăperile publice, industriale și utilitare trebuie să fie echipate cu sisteme de încălzire și ventilație în conformitate cu standardele de proiectare pentru aceste încăperi.

Temperaturile de proiectare și cerințele de schimb de aer pentru camerele rezidențiale depind de categoria hotelului. Cu cât sunt mai multe „stele”, cu atât condițiile sunt mai confortabile. De exemplu, temperatura de proiectare în timpul iernii în hotelurile de 5 și 4 stele ar trebui să fie de 22°C, iar în hotelurile de 3 stele și mai mici – 20°C. În sezonul cald, este necesară o temperatură de 23°C în hotelurile de 5 stele, 24°C în hotelurile de 4 stele și nu este necesară o temperatură standard în hotelurile de o categorie inferioară.
Rata de schimb de aer pentru o persoană în hotelurile de 5 stele trebuie să fie de 60 m³/oră pe tot parcursul anului, în hotelurile de 4 stele – 50 m³/oră, în hotelurile de 3 stele iarna – 40 m³/oră (nu este standardizată vara), în hotelurile de categorie inferioară – 30 m³/oră (nu este standardizată vara).
Temperatura aerului în coridoarele publice și în holurile hotelurilor trebuie să fie de 20°C.
Pentru calculele de inginerie termică, se presupune că temperatura camerei este de 20°C, iar umiditatea relativă este de 50%.
Evacuarea aerului din camerele rezidențiale ar trebui să se realizeze prin intermediul instalațiilor sanitare. Ventilația de evacuare în hotelurile din categoriile * și ** poate fi proiectată cu inducție naturală. În hotelurile din categoria *** și peste, se proiectează sisteme de ventilație cu inducție mecanică.
În absența unui sistem central permanent de ventilație în clădirea hotelului care să furnizeze aer camerelor rezidențiale, evacuarea forțată este proiectată cu ajutorul unui ventilator de evacuare local instalat în baie.
În camerele hotelurilor din categoriile **** și *****, se proiectează un sistem central de ventilație. Camerele de hotel din categoriile *** și **** pot fi proiectate cu unități de ventilație recuperatoare locale de alimentare și evacuare, care nu pot fi echipate cu încălzitoare care funcționează cu energie termică sau electrică, dacă se utilizează cel puțin 65% din căldura aerului evacuat.
La proiectarea sistemelor centrale de alimentare și evacuare, este necesar să se prevadă alimentarea cu aer a camerelor de locuit și evacuarea aerului din băi și toalete.
Ventilarea spațiilor publice, industriale și comerciale trebuie să fie proiectată separat de ventilarea încăperilor.
Trebuie luate măsuri pentru a se asigura că mirosurile caracteristice acestor încăperi nu pătrund în camerele adiacente și în camerele de zi.
La proiectarea sistemelor de ventilație acționate mecanic, se utilizează ventilatoare și echipamente de absorbție a zgomotului cu caracteristici care împiedică pătrunderea zgomotului în spațiile de locuit.

 

Echipamente de ventilație Aerostar pentru hoteluri

 

Portofoliul Aerostar include numeroase proprietăți hoteliere mari: Premier Hotel (Odesa), Old Vienna (satul Kozyn), IQ Hotel (Kiev), Ribas Karpaty (Bukovel).
Ce soluții asigură condiții confortabile în aceste unități?

Cea mai puternică unitate de tratare a aerului din producția noastră este GlobalStar, cu o capacitate de 25.000 m³/h până la 120.000 m³/h. Este un echipament multifuncțional potrivit pentru spațiile cu cerințe ridicate de curățenie.

GreenSTR este un bestseller printre clienții noștri, în special în sectorul hotelier. Unitatea eficientă din punct de vedere energetic nu numai că oferă aer proaspăt și curat pentru oaspeți și personal, dar face și economii eficiente prin recuperare.

PoolStar și PoolStar Compact sunt unități de ventilație pentru piscine, care fac adesea parte din complexele hoteliere. Acestea vă permit să mențineți condițiile standard de microclimat într-o încăpere cu umiditate ridicată.

Aerostar oferă, de asemenea, echipamente canalizate și echipamente de aer condiționat de diferite capacități.