Noutăți
iulie 17, 2024
Grile de ventilație: tipuri
Orificiile de ventilație din încăperi nu pot fi lăsate așa cum sunt – acestea trebuie acoperite cu grile.
Există zeci de tipuri diferite de grile de ventilație – aceste informații trebuie luate în considerare atunci când faceți alegerea.
Locul și scopul instalării
Modulele de ventilație (grilele) sunt instalate pe conductele de evacuare și alimentare cu aer.
Grilele se diferențiază în funcție de locul de instalare – în exteriorul camerei, în interior sau între camere.
Principala funcție a grilelor exterioare este de a proteja sistemul de ventilație de resturi, animale și insecte. Aceste grile sunt amplasate în afara clădirii și se află în condiții nefavorabile. Ele sunt afectate de diferențele de temperatură, lumina soarelui, ploaie, zăpadă, deteriorări mecanice. Materialul din care sunt confecționate trebuie să suporte toate aceste condiții. Cel mai adesea astfel de grilaje sunt realizate din aluminiu – este un metal puternic, ușor și rezistent la coroziune.
Forma grilajelor de exterior depinde de forma conductei – pătrată sau rotundă. Acestea au, de asemenea, lamele.
Internele sunt situate în interiorul camerei, materialul pentru fabricarea lor poate fi nu numai metal, ci și plastic sau lemn, deoarece influența activă a mediului și sarcinile speciale pe care nu le experimentează. Astfel de grilaje lasă să treacă fluxurile de aer și îndeplinesc o funcție decorativă.
Cel mai adesea grilele interioare sunt dreptunghiulare sau pătrate, dar există și cele rotunde. Pentru a schimba volumul și direcția fluxului de aer, acestea au grilaje speciale. Lamelele sunt verticale și orizontale, mobile și fixe.
Intercameră (overflow) sunt necesare pentru a asigura libera circulație a aerului dintr-o cameră în alta. Acestea sunt instalate la baza peretelui sau a ușii.
De asemenea, în funcție de locul de instalare și scopul direct al grilelor sunt împărțite în perete, tavan, podea, soclu, față, ușă.
Produsele de perete și plafon pentru utilizare în interior se caracterizează prin greutate redusă.
Unitățile de podea sunt utilizate pentru alimentarea cu aer proaspăt a părții inferioare a camerei. Ele se deosebesc de cele montate pe perete și pe tavan prin caracteristicile lor de rezistență mai ridicate și prin rezistența bună la uzură.
Ușile asigură circulația corectă a fluxului de aer și absența curenților de aer. Un produs alungit, mai multe pătrate sau rotunde sunt de obicei montate pe cadru. Cele frontale sunt amplasate în principal în poduri sau mansarde. Acestea au o margine largă și contribuie la schimbul corect de aer în partea superioară a casei.
Cele pentru subsol asigură ventilația naturală corectă a compartimentelor din subsol și protejează eficient ieșirea de aer de rozătoare și dăunători mici.
Material
În condițiile moderne, producătorii pot realiza module de ventilație din diferite materiale. Plastic, lemn, aluminiu sau oțel, gips, metale prețioase – dacă doriți, puteți găsi orice ofertă. Cu toate acestea, materialele „exotice” au dezavantajele lor și sunt adesea nepractice de utilizat.
Deci, de exemplu, grilele din lemn sunt considerate naturale și sigure pentru mediu. Dar ele sunt potrivite pentru a fi utilizate în încăperi cu un nivel optim de umiditate, au nevoie de un tratament specific, iar fără acesta își pierd rapid proprietățile estetice.
Cele din plastic sunt ușoare, astfel încât acestea pot fi instalate pe pereți din gips-carton.
Cu toate acestea, modulele din plastic sunt predispuse la îngălbenire și decolorare, au o rezistență insuficientă și rezistență la căldură. Prin urmare, acestea nu sunt de obicei utilizate în exterior.
Grilajele din aluminiu sau oțel sunt ideale pentru instalarea în exterior. Acestea au un strat anodizat anticoroziv, sunt rezistente la umiditate, rezistente la lumina soarelui, rezistă la presiunea intensă a aerului și la alte acțiuni ale mediului agresiv.
Grilele din gips, ceramică, din metale valoroase (alamă, bronz, cupru etc.) sunt, de obicei, realizate la comandă pentru anumite interioare. Dacă vă decideți să alegeți un material non-standard – consultați specialiștii pentru a stabili dacă grila își poate îndeplini funcțiile imediate și cât timp își va păstra aspectul atractiv.
Formă și construcție
În funcție de particularitățile designului de bază, grilele de ventilație se disting ca staționare (fixe), reglabile, inerțiale, cu supapă, cu fante și decorative.
Staționare – cel mai comun tip. Acestea au o configurație simplă, care le asigură fiabilitatea, durabilitatea și stabilitatea în funcționare.
Reglabile sunt echipate cu nervuri mobile, cum ar fi lamele. Acestea nu numai că protejează sistemul de pătrunderea externă a elementelor străine, dar vă permit, de asemenea, să controlați fluxul de aer la discreția dvs.
Inerțiale sunt echipate cu lamelare mobile. Acestea deschid/închid în mod independent clapetele, reacționând la viteza aerului.
Grila de ventilație cu clapetă de reținere (sau supapă) vă permite să reduceți/majorați volumul secțiunii transversale a conductei principale. Sunt potrivite pentru a le pune în bucătării, băi, băi. Atunci când sistemul nu este activ, supapa împiedică pătrunderea pufului, resturilor, insectelor și fragmentelor de praf.
Grilele cu fante sunt concepute pentru distribuirea uniformă a aerului în spații mari și încăperi de dimensiuni mari. Acestea sunt compacte, rapid de instalat și discrete.
Funcția grilelor decorative este clară încă de la denumire. Acestea sunt alese în primul rând pe baza aspectului lor.
Acum, pe piață există multe forme de rame de grilaj: poligonale, rotunde, ovale, în formă de diamant, pătrate, dreptunghiulare. Foaia de grilaj poate avea, de asemenea, caracteristici de formă diferite și poate fi cu un rând sau mai multe rânduri, liniară, radială, perforată, gravitațională etc.
Dacă merită să alegeți o formă neobișnuită depinde de dumneavoastră, iar noi vă putem oferi sfaturi profesionale. Aerostar face tot posibilul pentru a satisface nevoile clienților săi și poate produce grile în dimensiunile, formele și funcționalitățile pe care le solicitați.