Noutăți

iulie 17, 2024

Ventilare la spălătoriile auto

O spălătorie auto box este unul dintre cele mai comune tipuri de centre de servicii de spălare auto.
Proprietarii unor astfel de afaceri fac o mulțime de investiții chiar în primele etape de funcționare, altfel este imposibil să garanteze clienților servicii de calitate.
Investiția în ventilație este o contribuție nu numai la calitate, ci și la confort și siguranță.
Astăzi, vom analiza cum ar trebui să arate un sistem de ventilație pentru spălătorii auto.

 

Funcții de ventilație la spălătoria auto

 

De ce are nevoie o spălătorie auto de ventilație și ce funcții trebuie să îndeplinească aceasta?
Una dintre principalele probleme ale spălătoriilor auto este umiditatea ridicată.
Dacă nu vă ocupați de ea, ciupercile și mucegaiul vor apărea rapid în încăpere și va fi mult mai dificil să scăpați de ele. Astfel, umiditatea ridicată afectează direct și indirect sănătatea, bunăstarea și confortul clienților și angajaților, precum și integritatea clădirii, reparațiile și echipamentele.
La niveluri ridicate de umiditate și temperaturi, se formează condens. Acesta amenință mașina atunci când aceasta este deja spălată și așteaptă șoferul. Chiar și în această perioadă scurtă, mașina este acoperită cu un strat de umiditate. Clientul poate primi o mașină care nu este foarte atractivă și nu se va mai întoarce la dumneavoastră.

Sistemul de ventilație trebuie să depășească problema umidității ridicate. În plus față de ventilația de evacuare, pot fi necesare unități speciale de dezumidificare.
Aerul din spălătoriile auto este, de asemenea, plin de contaminanți. Vaporii contaminați sunt generați de produse petroliere și chimice, spume active, geluri și diverși detergenți.
Automobilele sunt o sursă de gaze de eșapament și praf.
Este necesar să se asigure eliminarea eficientă a aerului murdar și umidificat și furnizarea de aer proaspăt și curat în zonele în care sunt prezente persoane.
Ventilația nu trebuie să interfereze cu procesele tehnologice de la spălătoria auto. De exemplu, o ventilație de alimentare și evacuare prea puternică poate duce la întreruperea procesului de ceruire și uscare. Așadar, acesta nu este un caz în care „mai puternic” înseamnă „mai bun” pentru proiect.

 

Proiectarea ventilației

 

Proiectarea spălătoriilor auto se realizează în strictă conformitate cu cerințele standardelor de construcție și sanitare de stat. În special, proiectanții sunt ghidați de următoarele documente: DBN V.2.5-67.2013 Încălzire, ventilație și aer condiționat, SNiP 2.01.57-85: Adaptarea instalațiilor municipale pentru tratamentul sanitar al persoanelor, tratamentul special al materialului rulant, DBN B.1.1-7-2002 Benzinării. Elemente de bază ale proiectării și construcției.

 

La proiectare se iau în considerare următorii parametri:

  • caracteristicile și dispunerea clădirii, tipul de spălătorie auto – tunel, portal, autoservire, spălătorie manuală fără contact,
  • caracteristicile zonelor de lucru – amplasare și număr, zone pentru personal și echipamente de spălare,
  • amplasarea altor utilități cu care trebuie coordonată ventilația (iluminat, alimentare cu apă, electricitate, tratarea apei, canalizare, grup compresor etc.)

 

 

Ventilația la o spălătorie auto trebuie să îndeplinească următorii parametri:

  • Încăperea în care se spală mașinile și se realizează detailingul este echipată cu o ventilație generală de alimentare cu schimb și de evacuare care elimină impuritățile dăunătoare.
  • Aceasta poate fi o unitate de ventilație puternică din seriile GreenSTR, CrossStar sau EcoStar de la Aerostar Group.
  • Un sistem de ventilație separat este proiectat pentru camerele personalului.
  • Echipamentul trebuie să fie rezistent la coroziune – conductele de ventilație trebuie să fie capabile să reziste la umiditate și substanțe chimice.
  • În cameră sunt instalați senzori pentru monitorizarea conținutului de substanțe nocive și a umidității. Unitățile de tratare a aerului Aerostar Group sunt echipate opțional cu astfel de senzori.
  • Rata de schimb a aerului la o spălătorie auto este de 5. Temperatura aerului de alimentare nu trebuie să fie mai mică de -15°, indiferent de anotimp.
  • Ventilația trebuie să elimine complet excesul de umiditate – cantitatea sa este calculată în funcție de suprafața umezită a podelei, pereților, tavanelor, suprafețelor mașinilor, echipamentelor etc. DryStar este utilizat pentru a usca aerul (în combinație cu o unitate de tratare a aerului sau independent).
  • Pentru a minimiza pierderile de căldură și a preveni formarea de „ceață” la intrarea în spălătoria auto, se instalează o perdea termică, cum ar fi WallStar.

 

Gama de echipamente Aerostar poate fi găsită în catalog.